Smetánka lékařská Pampeliška lékářská
Účinné látky:
Kořen smetanky je prostoupen mléčnou lepivou tekutinou (latex); jejími hlavními složkami jsou hořčina taraxacin, dále inulin, cukry a bílkoviny. Droga je bez
zápachu a má mírně nahořklou chuť.
Použití:
příznivě se projevuje
- při zánětech močových cest
- a ledvinových kamenech,
- zvyšuje tvorbu a vylučování žluči,
- při žaludečních poruchách zlepšuje chuť k jídlu,
- působí na tvorbu žaludečních kyselin
- a příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin.
Kromě užití v léčitelství má smetanka důležité místo v jídelníčku, neboť se z mladých listů - zvlášť bohatých na vitamín C - připravuje zdravý jarní salát.
Čaj (nálev):
Pijeme vlažný, 2 šálky denně
- při zánětu ledvin,
- při ledvinových kaméncích,
- při onemocnění jater
- při onemocnění sleziny,
- při zvýšené kyselosti žaludku,
- při pálení žáhy,
- při horečnatém střevním kataru,
- při zácpě
- a při nechutenství.
2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene na 1/4 l vody. Necháme přejít varem, 15 minut vyluhovat a přecedíme.
Čaj na pročištění krve:
Odvar:
- po 4 lžících smetanky (kořen),
- čekanky (kořen),
- pýru (oddenek)
- 1 lžíce fenyklu (semeno).
2 lžičky směsi na 1/2 l vody. 15 minut povaříme, necháme stát do vychladnutí a užíváme 2 šálky denně.