Vitamíny

Posted in by admin on the May 25th, 2007

Vitamín (někdy také vitamin) je látka, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.

Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U vitamínů rozpustných v tucích to však nefunguje – nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce.

Vitamin B1 objevil polský biochemik Kazimierz Funk v roce 1912 v otrubách rýže. Funke navrhl název vitamín podle latinského vital a amine = „životně důležité aminy“. Ačkoli podle dnešních poznatků nejde o aminy, název se ujal. Tento termín byl později rozšířen na všechny podobné látky (vitaminy A, B, C, …K a pseudovitamíny).

Vitamíny rozpustné v tucích

  • Vitamín A (retinol)
  • Vitamín D (kalciferol)
  • Vitamín E (tokoferol)
  • Vitamín K (fylochinon)

Vitamíny rozpustné ve vodě

  • Vitamín B
    • Vitamín B1 (thiamin)
    • Vitamín B2 (riboflavin)
    • Vitamín B3 (niacin)
    • Vitamín B5 (kyselina pantothenová)
    • Vitamín B6 (pyridoxin)
    • Vitamín B9 (kyselina listová)
    • Vitamín B12 (kobalamin)
  • Vitamín C (kyselina L-askorbová)
  • Vitamín H (biotin)
  • Vitamín PP (nikotinamid, niacin)

Mezi lékařsky nebo klinicky významné minerály se řadí: Chlor, draslík, hořčík, jód, sodík, vápník a železo.

Každý z nás může kdykoliv sníst něco, co ho přiblíží ke stárnutí, ba i konci života. Ovšem každý den máme šanci jist něco, co zdraví naopak velice pomůže.

Prostě: “Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili!”