petržel
Petržel zahradní
Používaná část rostliny - listy, kořeny a výjimečně i plody. Petrželovou nať bychom měli konzumovat hlavně čerstvou, a to denně v množství, které nabereme na polévkovou lžíci.
Petržel v malé dávce působí povzbudivě na chuť k jídlu, podporuje trávení a zvyšuje vylučování moči, proto je součástí urologických čajů. Má také antibakteriální účinky. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvolňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.
Velké dávky (hlavně kořen a plody) jsou škodlivé až jedovaté, zvláště u žen během těhotenství. Vyvolávají mimo jiné stahy dělohy, vedou k jejímu překrvení a k překrvení zažívacího traktu.
Po porodu může naopak kořen petržele pomoci s vylučováním mléka a ke stahům dělohy
Petržel obsahuje:
- Silice
- Flavonoidy
- Provitamin A
- Vitamíny skupiny B
- Vitamin C
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Fosfor (P)
- Draslík (K)
- Mangan (Mn)
- Železo (Fe)
- Síru (S)
- Křemík (Si)
Pozitivní vliv petržele na naše zdraví
Užití vnitřně v nálevu:
- při onemocnění ledvin a močového měchýře
- při močových kamenech
- při ledvinové kolice
- při zánětu prostaty
- při menstruačních potížích
- při střevní kolice
- proti chudokrevnosti
- ke zmírnění bolesti hlavy
- k posílení imunitního systému
- k povzbuzení činnosti jater a žlučníku
- při dně