papriky

 

Papriky obsahují vitamin P (rutin), který posiluje a chrání cévy před předčasným kornatěním, zpevňuje jejich stěny, posiluje srdce. Mírní bolesti žil, a to i v konečníku (tzv. hemeroidy).

Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu, ozdravuje střevní mikroflóru, neboť brání množení patogenních mikroorganismů. Pomáhá předcházet žaludečním vředům, protože zneškodňuje bakterie, které jsou jejich příčinou. Všude, kam se kapsaicin dostane, zvyšuje prokrvování, čímž pomáhá odvádět škodlivé látky z těla. Posiluje srdce a krevní oběh, a to dokonce i preventivně. Jeho pozitivní účinky jsou i na nervovou soustavu, pomáhá předcházet migrénám a zlepšuje soustředění. V současné době se řada výzkumů zabývá i schopnostmi kapsaicinu při boji s rakovinnými buňkami.

Kapsaicin pálivých paprik působí i zevně jako součást různých mastí, tinktur a náplastí jako podpůrný lék při revmatických bolestech a svalových zatuhnutích.


Vitamin C, beta-karoten a bioflavonoidy obsažené v paprikách patří mezi silné antioxidanty. Jsou to výborní pomocníci v boji proti volným radikálům, které se podílejí na předčasném stárnutí, vzniku rakoviny, infarktu, mrtvice a jiných civilizačních chorob.



Papriky obsahují:


  • vitamin A (beta-karoten)
  • vitamíny B
  • vitamin C
  • vitamin E
  • vitamin P (rutin)
  • Vápník (Ca)
  • Draslík (K)
  • Hořčík (Mg)
  • Zinek (Zn)
  • Fosfor (P)
  • Síru (S)
    • Železo (Fe)
    • Mangan (Mn)
    • Měď (Cu)
    • bioflavonoidy
    • bílkoviny

    • Odrůd paprik je nepřeberné množství, liší se nejen chutí, ale i velikostí, tvarem a barvou.

      Největší význam pro naše zdraví mají papriky co nejčerstvější. Jsou-li sklizeny ve správném stupni zralosti, vydrží dobře uložené nejméně deset dní svěží. Papriky jsou však citlivé na dlouhý transport a pobyt ve velkoskladech, což snižuje jejich nutriční hodnoty. Je proto vhodnější dát přednost domácí produkci.

      Barva paprik není jen záležitostí odrůdovou, ale je výrazem stupně zralosti paprik. Neznamená to, že zelené lusky jsou méně kvalitní, mají sice o něco méně vitaminu C, ale stále je ho v nich 2x více, než ve stejném množství pomerančů, jsou také trvanlivější, neboť mají tužší slupku. Nutriční hodnoty zelených paprik jsou téměř srovnatelné s těmi červenými.

      Papriky jsou zásadotvorné, obsahují jen velice málo kalorií, proto se hodí i pro redukční diety.

      Pro mnohé jedince může být slupka paprik hůře stravitelná a dávají proto přednost jejímu oloupání. Jde to mnohem snadněji, pokud se papriky nejprve nasucho opečou v troubě, ještě horké se vloží do papírového sáčku, utěsní a nechají několik minut odpočinout. Kromě toho, že jsou papriky chutnou a velmi zdravou zeleninou, jsou i vyhledávaným kořením. Čerstvé mají v kuchyni uplatnění jako salátová zelenina, pro svoji barevnost jsou oblíbenou oblohou a přílohou. Jsou součástí různých zeleninových a masových směsí, chutnají vařené, pečené, dušené, dají se i grilovat.