petržel

Petržel zahradní

Petržel (Petroselinum hortense) je dvouletá, někdy až vytrvalá rostlina z čeledi mrkvovitých. Pochází z východní části Středomoří, zpočátku se sbírala jen nať bylin divoce rostoucích v hornatých a skalnatých terénech. Zásadní obrat v jejím pěstování nastal za vlády Karla Velikého (742–814). Tento vladař měl mimořádné pochopení pro zeleninu, proto prý nařídil pěstování petržele hned u svého sídla. V 16. století se pěstování petržele rozšířilo i do Anglie, později též do zámoří. Dnes je petržel nepostradatelnou zeleninou, kořením, ale i léčivkou. V prvním roce vytváří růžice jednoduše vykrajovaných nebo kadeřavých listů, které při pravidelném seřezávání stále dorůstají, a to dlouho do podzimu. Další rok na jaře, když kořeny přezimovaly v zemi, petržel opět obrazí, má květonosnou, až 1 m vysokou lodyhu. Petržel kvete v červnu až v červenci. Všechny rostlinné části mají silně aromatickou vůni a nasládlou, poněkud ostrou chuť.

Používaná část rostliny - listy, kořeny a výjimečně i plody. Petrželovou nať bychom měli konzumovat hlavně čerstvou, a to denně v množství, které nabereme na polévkovou lžíci.

Petržel v malé dávce působí povzbudivě na chuť k jídlu, podporuje trávení a zvyšuje vylučování moči, proto je součástí urologických čajů. Má také antibakteriální účinky. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvolňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.

Velké dávky (hlavně kořen a plody) jsou škodlivé až jedovaté, zvláště u žen během těhotenství. Vyvolávají mimo jiné stahy dělohy, vedou k jejímu překrvení a k překrvení zažívacího traktu.

Po porodu může naopak kořen petržele pomoci s vylučováním mléka a ke stahům dělohy


 

Petržel obsahuje:


 

  • Silice
  • Flavonoidy
  • Provitamin A
  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamin C
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Fosfor (P)
  • Draslík (K)
  • Mangan (Mn)
  • Železo (Fe)
  • Síru (S)
  • Křemík (Si)


 

Pozitivní vliv petržele na naše zdraví


 

Užití vnitřně v nálevu:


 

  • při onemocnění ledvin a močového měchýře
  • při močových kamenech
  • při ledvinové kolice
  • při zánětu prostaty
  • při menstruačních potížích
  • při střevní kolice
  • proti chudokrevnosti
  • ke zmírnění bolesti hlavy
  • k posílení imunitního systému
  • k povzbuzení činnosti jater a žlučníku
  • při dně