Smetánka lékařská Pampeliška lékářská

Účinné látky:

Kořen smetanky je prostoupen mléčnou lepivou tekutinou (latex); jejími hlavními složkami jsou hořčina taraxacin, dále inulin, cukry a bílkoviny. Droga je bez

zápachu a má mírně nahořklou chuť.

 

Použití:

příznivě se projevuje

  • při zánětech močových cest 
  • ledvinových kamenech,
  • zvyšuje tvorbu a vylučování žluči
  • při žaludečních poruchách zlepšuje chuť k jídlu,
  • působí na tvorbu žaludečních kyselin
  • příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin.

Kromě užití v léčitelství má smetanka důležité místo v jídelníčku, neboť se z mladých listů - zvlášť bohatých na vitamín C - připravuje zdravý jarní salát.

Čaj (nálev):

Pijeme vlažný, 2 šálky denně

  • při zánětu ledvin
  • při ledvinových kaméncích
  • při onemocnění jater 
  • při onemocnění sleziny
  • při zvýšené kyselosti žaludku
  • při pálení žáhy
  • při horečnatém střevním kataru
  • při zácpě 
  • a při nechutenství

 

2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene na 1/4 l vody. Necháme přejít varem, 15 minut vyluhovat a přecedíme.

Čaj na pročištění krve:

Odvar:

  • po 4 lžících smetanky (kořen),
  • čekanky (kořen),
  • pýru (oddenek)
  • 1 lžíce fenyklu (semeno).

2 lžičky směsi na 1/2 l vody. 15 minut povaříme, necháme stát do vychladnutí a užíváme 2 šálky denně.